Wat doet een mediator?

Een mediator is een neutrale, onafhankelijke en onpartijdige bemiddelingsdeskundige die partijen begeleidt bij een conflict. Door het stellen van de juiste vragen helpt ze de situatie te verhelderen, emoties en (onuitgesproken) behoeften van partijen te herkennen en deze samen te voegen in (gezamenlijke) belangen. Partijen krijgen zo beter zicht in de pijnpunten, zorgen en wensen van de ander. Dit leidt doorgaans tot meer begrip en verbinding.

Een goede mediator is vrij van oordeel, geeft geen inhoudelijke adviezen en draagt geen oplossing aan. Bij mediation beslissen partijen zelf welke oplossing het beste bij hen past. Dit wordt ook wel zelfbeschikking genoemd. Omdat partijen zelf de oplossing aandragen, wordt de oplossing die voortkomen uit mediation door partijen doorgaans als duurzaam ervaren.

Waarom kiezen voor een MfN- registermediator? 

Het beroep ‘mediator‘ is in Nederland een onbeschermde titel. Dat betekent dat iedereen zich zo mag noemen. Om de kwaliteit van het beroep te waarborgen, is er een onafhankelijk en erkend kwaliteitsregister in het leven geroepen: de Mediatorsfederatie Nederland. Ook wel bekend als het MfN-register.

 

 

Wist u dat...
0 %

Wist u dat 75% van de conflicten, bemiddeld door een MfN-registermediator, succesvol worden opgelost? 

 

MfN-registermediator‘ is een beschermde titel en mag niet zomaar door iedereen gebruikt worden. In tegenstelling tot een mediator zonder keurmerk, dient de MfN geregistreerde mediator zijn kennis up-to-date te houden door middel van verplichte bijscholing. Daarnaast dient hij zich te houden aan de MfN Gedragsregels en het MfN- Mediationreglement. Naast deze eisen, is een MfN registermediator bovendien onderworpen aan het Klacht- en Tuchtrecht.  

Olive Branch Mediation is aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland. Door te kiezen voor Olive Branch Mediation bent u dus gegarandeerd van deskundige begeleiding bij uw conflict.

FAQ

Dit hangt af van uw situatie. Een advocaat behartigd de belangen van één partij, vaak ten koste van de ander, terwijl de mediator beide partijen gezamenlijk begeleidt bij het oplossen van hun conflict. Kunt u nog redelijk met elkaar door één deur? Kies dan voor mediation. Ontdek de voordelen van mediation.

Een gezamenlijk gesprek bij de mediator duurt meestal tussen 1,5 uur en 2 uur. In arbeidsmediation vinden er vaak ook caucus gesprekken plaats. Deze duren meestal 1 uur. Lees meer over: mediation bij een arbeidsconflict.

Bij familiemediation is het gebruikelijk dat de kosten van de mediation door beide partijen 50/50 worden gedeeld, terwijl in arbeidsmediation de werkgever doorgaans de kosten volledig voor zijn rekening neemt. Lees ook: Wat kost een mediator per uur?