Mediation kosten

Voor mijn werkzaamheden als MfN- registermediator bereken ik de volgende tarieven:

Transparantie is voor mij de sleutel tot een goede samenwerking. Daarom besteed ik uitgebreid aandacht aan een gedetailleerd overzicht met de tijd dat ik aan een mediation heb besteed.

Wie betaalt de mediator?

Bij een mediation in privésfeer wordt vaak afgesproken dat mijn uurtarief tussen partijen wordt gedeeld, zodat ieder partij in feite de helft van de mediation kosten betaalt. Dit betekent dus €90,- per uur inclusief 21% btw per partij. Bij zakelijke mediations worden de mediation kosten vaak door de werkgever betaald. Uiteraard staat het partijen vrij zelf afspraken te maken over de kostenverdeling van de mediation.

Kosten mediation Rotterdam

Vindt de mediation plaatst op mijn kantoor in Rotterdam? Dan zal ik geen kantoor- of reiskosten in rekening brengen.

Kosten mediation buiten Rotterdam

Komen we overeen dat de mediation in jullie woon- of werkplaats zal plaatsvinden? Dan zal ik € 28,- per uur extra berekenen voor het huren van een locatie. Daarnaast zal ik € 0,25 per km vanaf Rotterdam en terug in rekening brengen.

Bijkomende kosten mediation

Moet er een verzoekschrift worden ingediend bij de Rechtbank? Dan zal de Rechtbank griffierecht in rekening brengen voor het in behandeling nemen van het verzoekschrift. Daarbij is het aanvragen van diverse uittreksels verplicht. Deze en de kosten voor het inschakelen van eventuele deskundigen (fiscalist, deurwaarder, notaris, taxateur, etc.) en juridische adviseurs (advocaat, jurist, etc.) worden rechtstreeks bij partijen in rekening gebracht. Uiteraard zal ik nooit zonder toestemming of overleg bijkomende kosten maken!

Hoe lang gaat het duren?

Ik kan mij heel goed voorstellen dat u graag wilt weten waar u aan toe bent. Oftewel: “Hoe lang gaat dit duren?” Helaas heb ik daar geen concreet antwoord op. Alles hangt af van de complexiteit van de kwestie en de bereidheid van beide partijen. Ervaring leert dat een “standaard” mediation in privésfeer 3 à 5 sessies duurt en een arbeidsmediation gemiddeld 3 à 4 sessies in beslag neemt.

Gesubsidieerde Rechtsbijstand en mediation

Het kan zo zijn dat een of beide partijen in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt ook wel ‘toevoeging’ genoemd. Wanneer u een toevoeging krijgt, betaalt de overheid een deel van uw mediation kosten. Het andere deel (de eigen bijdrage) betaalt u dan zelf.

Of u in aanmerking komt voor een toevoeging heeft te maken met uw inkomen. Meer informatie vindt u op de site van Rechtsbijstand. Ik neem geen mediation zaken op basis van toevoeging aan. 

Benieuwd hoe u mediation in kunt zetten om uw conflict op te lossen?

FAQ

Ja, in bepaalde gevallen kunnen de kosten van de mediation geheel of gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar zijn. Dit is afhankelijk van de situatie en de aard van het conflict waarvoor mediation wordt ingezet.

Ja. Wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft kan het zo zijn dat uw mediation kosten bij Olive Branch Mediation volledig of gedeeltelijk worden vergoed. Informeer ernaar bij uw Rechtsbijstandsverzekeraar. 

Mediation met één gezamenlijke mediator is aanzienlijk goedkoper, sneller en duurzamer dan uw conflict oplossen via rechtspraak met twee advocaten. Ontdek de voordelen van mediation.